Oculusr Rift представляват очила за виртуална реалност. Разработват се от Oculus VR като основател е Palmer Luckey. За момента тези очила се предоставят само на разработчици като главна причина за това, според мен е за да могат да се синхронизират с колкото се може повече игри. Доставката се прави за хора участвали в Kickstarter кампанията и дарили над 275$ ,а през април 2012 за разработчиците developer kit струвал 300$ и са били закупени по 4-5 на минута за първият ден.
Във видеото обясняват както плюсовете така и минусите, аз само ще дам някакви параметри за очилата:

OS: Windows,Linux, OS X (няма ги за конзоли за сега)
екран: 5.6 inch LCD
резолюция: 1280х800 (640х800 на око)
поле на видимост: 110°
може да се свърже чрез: DVI/HDMI и USB
тегло: 379 гр. (не се включват слушалки)

Понеже между двете лещи има разстояние реалното поле на зрение е повече от 110°
Тези параметри както и цената не са финални и са за разработчици. За сега от това което чух и прочетох в нета мога да кажа, че тези очила са дали доста добри отзиви и хора които са играли с тях в игри като Half-Life 2, Team Fortress 2, Hawken, Eve Online са доста доволни. Единственият минус за който се говори е че може да предизвикат гадене при игри с повече детайли и по-богата околна среда. Един човек твърди, че е играл 4 часа без прекъсване на Team Fortress 2 с тях и не имал никакви проблеми, но това колко може да му се вярва не е сигурно.
През юни 2013 на Е3 са показали ‘Oculus Rift 2.0’. Тази версия която е ориентиране вече за нормалния потребител е с подобрено следене на движението на главата и с резолюция 1080p.
При всички положения едно е сигурно, тези очила са наистина нещо революционно и аз лично нямам търпение да излязат на пазара.