Описание:

Не успях да намеря много информация на български за GPT и MBR и затова реших да преведа малко от тази на английски. Нарочно не съм превеждал някой от изразите или абревиатури понеже мисля, че по-скоро ще се срещат на английски от колкото на български и се надявам да избегна ненужно объркване. Ще сложа една таблица най-отгоре (за по-нетърпеливите)която обобщава предимствата и недостатъците им.

Общи характеристики: 

GPT

MBR

Supports creating up to 128 primary partitions

Supports creating up to four primary partitions and more inside extended partitions

Partition size is much larger. Windows limits GPT file system to 256TB.

Supports maximum partition size of 2 TB.

More reliable because of the replication function and the CRC (Cyclic Redundancy Check) protection of the partition.

Less reliable.

Uses 16-bit GUID (Global Unique Identifier) to identify partition types

Uses 1-bit partition type code to identify partition types

Stores critical GPT data structures twice on the disk to improve odds of successful recovery

Stores critical data structures only once on the disk

Data disk support only for x86 OS

Boot and data disk support for x86 OS

Boot and data disk support for x64 OS

Boot and data disk support for x64 OS

Дялове в твърдия диск

Твърдият диск може да се разделя на различни по големина и формат дялове. Има различни програми с които това може да се направи, но въпросът е как операционната система знае дяловата структура на дадения твърд диск? Тук се намесват MBR(Master Boot Record) и GPT(Guid Partition Table). Въпреки че тези два дяла са архитектурно различни те имат една и съща роля в управлението и подаването на информация за дяловете в твърдия диск.

Master Boot Record (MBR)

MBR е старият стандарт за управлението на дяловете на твърдият диск и все още се използва от много хора. MBR съдържа информацията зMBR tableа това как организират логичните дялове съдържащи дадена файлова система. Освен това в него се намира функция която служи за стартиране на записаната операционна система.

С този тип архитектура твърдият диск може да се раздели на четири главни дяла. За де се направят повече дялове, можете да смените четвъртият дял да е „extended partition“ и ще можете да направите повече под-дялове в него. MBR съхранява информацията за адресирането в блокове с размер 32-бита и за това всеки дял може да има големина не повече от 2TB.На картинката в дясно е показана типична архитектура на MBR твърд диск.

Главни недостатъци както споменахме има в ограничението както на броя на дяловете така и в размера им. Второ в MBR е единственото място в което се намират данните за всеки дял на твърдия диск и ако това място се повреди по някакъв начин целият твърд диск става не четим.

GUID Partition Table (GPT)

GPT table

GPT е част от UEFI(Unified Extensible Firmware Interface)стандарти. Той работи като ползва глобални уникални идентификатори (GUID) за дефинира даден дял от твърдият диск. Като част от UEFI стандарта, UEFI-базирани системи( катo изискване за Windows 8 Secure Boot feature), е задължително ползването на GPT. На теория с GPT могат да се направят безброй много дялове въпреки, че на повечето операционни системи има ограничение от 128 дяла. За разлика от MBR големината на дяловете(ползва 64-битово LBA адресиране) в GPT може да достигне до 9,44ZB (1 ZB = 1 милиард TB). За Windows големината на дяла е до 256 TB.В дясно е показана типична схема на GPT.Както се вижда в диаграмата е показано, че в началото на диска има главно GPT и в края има резервно. Това е една от главните разлики и предимства на GPT пред MBR. Резервният GPT Header се ползва при загуба или повреда на предния. Също така съдържа CRC32 checksums, който проверяват за грешки или повреди в таблицата.

Поддръжка в различните ОС

Intel Macs използват GPT по подразбиране и по принцип без използване на някакви хакове и шашми не може да се инсталира Mac OS X на MBR система.

Linux като цяло поддържа GPT, но най-вероятно ще ви трябва GRUB 2 както и да си направите BIOS Boot Partition в който да се съдържа GRUB’s second-stage code. На места из нета се споменава и че LILO, gdisk и GNU Parted също работят с GPT.

За Windows само 64-битовите версии (Windows XP и нататък) се стартират от GPT диск. Ако си взимате лаптоп с 64-битов Windows, най-вероятно се използва GPT. За Windows 7 и по-ранни версии конфигурацията по подразбиране ще е MBR а не GPT.

Моето заключение:

Въпреки че очевидно GPT е по-надежден за мен лично като средно статистически потребител няма особено значение дали ще съм с GPT или MBR. Тези предимства които има GPT сякаш са насочени повече за наистина големи сървъри с голям приток на информация. Най-вероятно в близкото бъдеще GPT може и да се наложи пред MBR заради постоянният растеж на информация.

Допълнителни сайтове за информация:

На български:

http://alekz.sistemite.com/mbr-vs-gpt/

http://sheepplace.com/?p=811

На английски:

http://www.petri.co.il/gpt-vs-mbr-based-disks.htm

http://www.partitionguru.com/seo/MBR-or-GPT.php

Advertisements